Buitengewone Midwinterontmoetingen in Coronatijd

VOORBEREIDINGEN UITGESTELD IVM COVID-19 LOCKDOWN tot tenminste 19-01-2021

Buitengewone Midwinterontmoetingen (BMWO), open huis in vijf kerkgebouwen
De Raad van Kerken Bennekom startte aan het begin van 2020 met de organisatie van de Buitengewone Midwinterontmoetingen; bedoeld voor iedereen die wilde meedoen, zonder verplichtingen, in een huiselijke omgeving, ‘buitengewoon een bakkie doen’. De reden ervoor was dat nogal wat mensen last hebben van een midwinterdip, na een voor velen drukke decembermaand, waarin de viering van het Kerstfeest centraal staat. In januari en februari is het buiten vaak ongezellig koud, mistig en glad of regenachtig; de lente lijkt nog niet in zicht en de gezelligheid moet vooral binnenshuis gezocht worden. Bovenal is er vaak behoefte aan onderling contact. 

BMWO en Corona-ontwikkelingen
Aan het einde van 2020 is de situatie als gevolg van de beperkingen die aan ons allen worden opgelegd in verband met de Covid-besmettingen totaal anders dan vorig jaar rond deze tijd. Er is nu geen denken aan dat we mensen in Bennekom kunnen vragen om hun huis gastvrij open te stellen voor wie ‘zomaar’ langs wil komen. De behoefte om elkaar te ontmoeten is echter onverminderd groot en wellicht door alle beperkende maatregelen zelfs toegenomen. 

Niet bij mensen thuis maar kerken doen hun deuren open
Er moest dus naar alternatieve mogelijkheden worden gezocht om mensen coronaproof te ontvangen, en dat is gelukt. Locaties zijn gevonden in de gebouwen van vijf deelnemende kerken die gedurende vier weken elk op een ‘eigen ochtend’ (van 10.00-12.00uur) de deuren openzetten om wie wil komen, welkom te heten.

Welke locaties op welke dagen?

MaandagDe OntmoetingEmmalaan 1
DinsdagDe BrinkBrinkstraat
WoensdagSionskerkBeatrixlaan
DonderdagRK KerkHeelsumseweg 1
VrijdagHet KerkheemKerkhoflaan

Gastheren en gastvrouwen zijn op de locaties nodig
Voor zo’n ontvangst zijn er natuurlijk gastheren en -vrouwen nodig. Inmiddels is duidelijk dat een groot deel van de mensen die vorig jaar hun huis openstelden  nu op de locaties aanwezig zijn. Met dat aantal komen we een heel eind maar een paar mensen extra zou het ‘inroosteren’ makkelijker maken. Bent u ook als gastheer-vrouw beschikbaar? Stuur dan een e-mail naar rvkbennekom@gmail.com. En geef daarbij dan alstublieft aan op welke dagen u niet beschikbaar bent.

Tijdens welke periode houden we de BMWO?
We starten op maandagochtend 18 januari 2021, de dag na de Eenheidszondag. Op 12 februari wordt de periode van vier weken met Buitengewone Midwinterontmoetingen ’s avonds afgesloten met een Keltische viering in de Ontmoeting aan de Emmalaan 1. 

Wij gaan nu verder met de organisatie en hopen dat strengere Coronamaatregelen ons daarbij niet zullen beperken. Wordt vervolgd!

RIVM Uitgangspunten
1.Veiligheid bezoekers staat voorop
2. Wij volgen de aanwijzingen van de gemeente/Veiligheidsregio
3.Wij houden ons aan de RIVM-richtlijnen
4. Wij hanteren de AVG-uitgangspunten
5.Op iedere locatie is een toezichthouder aanwezig
6. Voorafgaand aanmelden gasten nodig, wel registratie ter plekke
7 Uw gegevens worden niet langer dan 14 dagen bewaard
8. Mondkapjes zijn verplicht als u staat of loopt. Mondkapjes mogen af als u zit
9. Op iedere locatie is de 1,5 meter gewaarborgd
10.Om uw veiligheid te garanderen geldt per locatie een maximum aantal bezoekers
11.Plannen kunnen worden bijgesteld i.v.m. ontwikkelingen

Wanneer starten we in 2021?
We starten op de maandag na de Eenheidszondag, 18 januari 2021. Op de Eenheidszondag, 17 januari 2021, worden gezamenlijke aan Corona aangepaste diensten gehouden in de de vier bij de Raad van Kerken Bennekom aangesloten kerken en geloofsgemeenschappen.

‘Buitengewone Midwinterontmoetingen”, wat zijn dat precies?
Elke ‘door de weekse’ dag na de eenheidszondag (17-01-2021)  is er in Bennekom één kerkgebouw beschikbaar waar iedere Bennekommer van 10.00-12.00 welkom  is voor een kopje koffie/thee en een praatje. Er is geen speciaal gespreksthema, soms zal  een gesprek luchtig zijn, soms meer diepgang hebben; het is maar net wat er ter tafel komt.   

Wat is de doelstelling?
De bedoeling is dat de ‘open kerken’ een mooie gelegenheid bieden om elkaar en anderen in een ontspannen sfeer te treffen.

Voor wie zijn die Buitengewone Midwinterontmoetingen bedoeld?
Voor iedereen! De laagdrempelige ontmoeting staat voorop. Het zou mooi zijn als mensen die in die donkere periode niet zo snel buiten de deur komen, extra hartelijk worden uitgenodigd om erbij te zijn. 

Waarom heten de ‘Midwinterontmoetingen’ Buitengewoon?
Deze ontmoetingen nodigen uit om ook eens mensen te leren kennen buiten je gewone kring. Daarbij begint tegelijk met de start van de Buitengewone Midwinterontmoetingen ook de internationale Week van Gebed.

Wat is de Raad van Kerken Bennekom?
De Raad van Kerken Bennekom stelt zich ten doel de oecumenische verbondenheid en de samenwerking tussen de kerken in Bennekom te bevorderen. Het betreft de Brinkstraatkerk, Hervormde Gemeente Wijk Oost, Vrijzinnigen Bennekom en de RK geloofsgemeenschap Maria Virgo Regina.   Zie ook:  www.rvkbennekom.com

Hoe vindt bekendmaking van de Buitengewone Midwinterontmoetingen plaats?
We zullen op zo veel mogelijk openbare plaatsen waar bezoekers komen affiches ophangen. Denk hierbij aan de winkels in het dorp, bibliotheek, het zorgpunt, wijkgebouwen als De Brink en ’t Kerkheem.

Verder zal er in elk geval ook in het Bennekoms Nieuwsblad aandacht aan geschonken worden.

Wanneer sluiten we af?
Op 12 februari 2021 worden deze Buitengewone Midwinterontmoetingen afgesloten met een Keltische viering in de Ontmoeting aan de Emmalaan 1, waar uiteraard ook iedereen ook welkom is, gegeven de Coronabeperkingen (maximaal 30 personen, vooraf aanmelden).